Güncel HaberlerTeknoloji Haberleri

BİDER’den Türk Medyasına KVKK Arşiv Uyarısı

TeknoBH Google Haberler

Kamu Bilişim Derneği tarafından düzenlenen Kamu Bilişim Haftası, 7-11 Aralık tarihleri arasında BİDER Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Vatansever’in katılımıyla dijital ortamda gerçekleşti.

BİDER'den Türk Medyasına KVKK Arşiv Uyarısı

Global Bilişim Derneği (BİDER) Başkanı Şenol Vatansever, oturum başkanlığını Kişisel Verileri Koruma Kurumu 2. Başkanı Cabir Bilirgen’in yaptığı, 11 Aralık’ta düzenlenen “Veri Güvenliği ve Kişisel Veriler” panelinde açıklamalar da bulundu.

Şenol Vatansever, KBD’nin Kamu Bilişim Yöneticilerini ve çözüm sağlayıcı konumunda olan özel sektör tedarikçilerini bir ara getirmesinin bilişim sektörü için çok değerli olduğunun altını çizdi. Paydaşların buluşmasında yeni Teknoloji ve trendlerin değerlendirildiğini, yeni projelerin ve iş birliklerinin ilk adımlarının atıldığını ifade etti.

KBD Başkanı Doç. Dr. İzzet Gökhan Özbilgin’e, KBD Yönetim Kurulu Üyelerine, Oturum Başkanına ve tüm panelistlere sektöre katkıları için teşekkür eden BİDER Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Vatansever, kişisel verilerin korunması konusunda ki farkındalığın daha da geliştirilmesine katkıda bulunmayı hedeflediklerini belirtti.

BİDER Başkanı Şenol Vatansever’in açıklaması

Şenol Vatansever, KVKK tedbirlerine uyum ve yaşayan sürecin yönetilmesi çalışmalarında en kritik olarak gördükleri başlığın “Kişisel Veri İşleme Envanteri Hazırlanması” olduğunu belirterek, şunları açıkladı:

Temeli iyi atılmamış bir binanın ilk depremde hasar görmesi ya da çökmesi ne kadar yüksek ihtimal ise, gerçek durumu ortaya koymayan bir envanter de telafisi mümkün olmayan zararlara zemin hazırlayabilir. Bazı danışmanlık firmalarının “Kişisel Veri İşleme Envanteri” diye müşterilerinin personelleriyle haftalar hatta aylar süren görüşmeler sonucunda oluşturdukları dökümanlar maalesef ne mevcut durumu sağlıklı olarak gösteriyor ne de gelecek için bir anlam ifade ediyor. Bu dökümanlar ağırlıklı olarak müşteri beyanlarını baz alarak oluşturuluyor. Müşterinin bilinçli ya da bilinçsiz olarak söylemediği bilgiler, çalışan bilgisayarlarındaki kişisel verilerin yansıtılmadığı raporlar, KVKK açısından aslında hiçbir anlam ifade etmiyor. Envanter, beyana dayalı manuel olarak değil, çağımıza uygun şekilde yazılımlar ile otomatik olarak çıkarılmalı. Tüm sunucularda ki, tüm veri tabanlarında ki tüm kullanıcı bilgisayarlarında ki kişisel veriler otomatik yöntemlerle taranmalı, raporlanmalı, kişisel veri içeren dökümanlar sınıflandırılmalı. Otomatik taramalarda ki kişisel verilerin tahmin edilebilen ve hiç tahmin edilemeyen kısımalrdan nasıl çıktığı görülüyor. Kişisel verileri tarama operasyonu otomatik hale geldiği için veriler üzerinde tam kontrol sağlanabiliyor. Müşteri ya da Kişisel Verileri Koruma Kurumu taleplerine hızlı geri dönüş yapılabiliyor. 1KVKK.com web sitesinde bu kapsamda idari ve teknik tedbirler ile ilgili bilgiler alabilirsiniz.”

KBD 2.Başkanı ve Anadolu Ajansı (AA) İletişim Teknolojileri Direktörü Yakup Şıvka, kamu kurumlarının danışmanlık aldıkları hukuk firmalarıyla yaptıkları çalışmalar da en büyük eksikliğin kamu personelinin beyanına dayalı envanter çıkarılmaya çalışılması olduğunu belirtti.

Yakup Şıvka, kişisel verilerin nerede tutulduğuna ilişkin sorulara, personelin bilerek ya da bilmeyerek eksik bilgiler verebildiğini, kullanıcı bilgisayarlarında ya da sunucu çeşitleri yerlerinde bulunan verilerin gözden kaçabileceğini belirtti. Bu çalışmaların beyana dayalı yerine bir yazılım kullanarak yapılması ve yönetilmesinin gerekliliğine dikkati çekerek, Kişisel Verileri Koruma Kurumu tarafından ilgili kurumların yerinde denetlenmesinin sürece katkı sağlayabileceğini kaydetti.

Yakup Şıvka’nın KVKK öncesine dayanan fotoğraf, video, basın arşivleri olduğunu kaydederek, ” Örneğin kaza haberi verilirken kişinin fotoğrafı yanında nüfus cüzdanının ya da ehliyetinin de olduğu durumlar var. Metinlerin içerisinde ki verileri KVKK’ya uygun olarak yönetmeye çalışıyoruz. Teknik olarak diğer dökümanlarda ki tüm verileri bulabilmenin ve yönetebilmenin zorlukları var. Tüm basın da bizim arşivimizi kullanıyor”. değerlendirmesini yaptı.

Yakup Şıvka’nın AA’nın medya tarafında KVKK ile ilgili ne kadar kritik bir rolü olduğuna dikkat çekmesinin ardından konuşan Şenol Vatansever, nüfus cüzdanı ya da ehliyet gibi taranmış evrak dahil yüzlerce dosya biçiminde kişisel verileri tarayan, raporlayan, sınıflandıran, kanuna uygun olarak silen ya da anonimleştiren “Veri Keşfi ve Sınıflandırma Yazılımı’nın AA’nın kullanımına verebileceklerini söyledi.

Ayrıca Şenol Vatansever, KVKK kapsamında tüm medyanın ceza riski altında olduğunu, bunun sektör adına önemli bir adım olabileceğinin altını çizdi.

BİDER Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Vatansever’in Bilişim ile ilgili yapmış olduğu dijital toplanın tamamını buradan ulaşabilir veya aşağıda paylaşılan videodan izleyebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu