WordPress Haberleri

Domain Otoritesi PA ve DA Değeri Nedir?

Domain otoritesi PA ve DA değeri nedir? Bu değerler ne işe yarar? Bu değerlerin yüksek olması ne işe yarar? Bu değerler ile ilgili merak edilen tüm detayları hazırladık.

Domain Nedir? Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

DA (Domain Authority) ve PA (Page Authority) arama motoru optimizasyonu çalışmaları sırasında sıkça karşınıza çıkacak olan iki terimdir. DA yani Türkçesi ile domain otoritesi alan adınızın başta aramam motorlarında olmak üzere internet dünyasındaki değerini, PA yani Türkçesi ile sayfa otoritesi ise web sitenizdeki bir sayfanın değerini ifade etmektedir.

Domain Otoritesi Nedir? Nasıl Yükseltilir?

Domain otoritesi tüm alan adınızın değerini ifade eder. Bu değer sitenizdeki içeriklerden tutun da alan adınızın uzantısına, alan adınızın uzantısından tutun da alan adınızın yaşına kadar birçok noktaya bakılarak değerlendirilmektedir.

Domain Otoritesini Etkileyen Unsurlar

Domain otoritesini etkileyen birçok nokta bulunmaktadır. Domain otoritesi genel anlamda site içi arama motoru optimizasyonu ile bağlantılıdır. Site içi arama motoru optimizasyonunuzu ne kadar doğru ve eksiksiz yaparsanız domain otoriteniz de o denli yükselecektir.

Bu durumda daha çok site içi arama motor optimizasyonunu kapsayan konular domain otoritesini de kapsamaktadır.. Tabii ki bunun dışında da noktalar bulunmaktadır. Bu noktaların en temel olanları;

Takipçi Paneli
  • Domainin uzantısı ve uzunluğu (özellikle 2 ve 3 haneli olan domainler en değerli domainlerdir.) (Yine .com, .net ve .org gibi uzantılar da domain değerini artıran unsurlardır. .info, .web.tr gibi uzantılar yerine daha çok bu uzantılar tercih edilmelidir.)
  • Sitenizin genel içerik kalitesi.
  • Alexa sıralamanız.
  • Sitenize gelen link sayısı ve sitenizden giden link sayısı.
  • Alan adının kaç yıldır aktif olduğu.
  • Alan adını kaç yıllığına aldığınız ve bitiş süresi.
  • Sitenizin mobil bir versiyonunun olup olmaması. (Reponsive (duyarlı) olması)
  • Sunucunuzun kalitesi, hızı ve gecikmesi.
  • Anahtar kelime kullanınız ve genel aramam motoru optimizasyonu çalışmaları.

Arama motorlarında çıkan içerik sayınız. Özellikle de ilk sayfada ve ilk sıralarda çıkan içerikleriniz domain değerini artırmaktadır.

Domain Otoritesi Nasıl Artırılır?

Domain Otoritesi Pa ve Da Değeri Nedir?

Domain otoritesi daha önce de belirtiğimiz gibi site içi arama motoru optimizasyonu ile doğrudan ilgilidir. Bu bağlamda anahtar kelimesi çalışmalarınızı yapmalı, sitenizdeki içerikleri optimize etmeli, sitenizin hızını yükseltmelisiniz. Bunun yanında içeriklerinizi tamamen özgün olarak hazırlamalısınız. Yazdığınız yazılarda da genel seo kurallarına dikkat etmelisiniz.

Bunun yanında sucunuz ile alakalı konuları yani teknik konuları da bilmeli ve bunlara da müdahale etmelisiniz. Sunucunuz gecikmesi az olmalı, sunucunuzda kesinti meydana gelmemelidir.

Son olarak sitenizin içerikleri ve site yapısı da genel kurallara uygun olmalıdır. Sitenizde kırık link dediğimiz artık çalışmayan linkler olmamalıdır, 404 hatası veren sayfalarınız bulunmamalıdır, spam bağlantılar bulunmamalıdır, kalitesiz sitelere link çıkışı olmamalıdır.

Elinizde olmayan ama bu değeri etkileyen site yaşı gibi etmenler de bulunmaktadır. Bu gibi etmenler zamanla sitenize değer katacak noktalardır. Bu nedenle uzun süredir aktif olan bir domain (alan adı) rakiplerinden bir sıfır önde başlamaktadır.

Sayfa Otoritesi Nedir? Nasıl Yükseltilir?

Sayfa otoritesi ise genel site puanından çok sorgulanan sayfanın puanını verir. Örneğin yazdığınız bir yazınızın veya sitenizde yer alan bir sayfanın puanını ifade eder. Domain otoritesi daha önemli bir değer olsa da sayfa otoritesi de özellikle yazınızın ilk sıralarda çıkması için büyük önem arz etmektedir.

Sayfa Otoritesini Etkileyen Unsurlar

  • O sayfaya gelen linkler.
  • Sorguladığınız sayfan farklı sitelere giden linkler.
  • Google organik sıralamanız.
  • Sayfada yer alan siti içi bağlantılar.
  • Sayfada yer alan içeriğin özgünlüğü.
  • Sayfada yer alan yazının arama motoru optimizasyonu (seo) kurallarına uygun olması.
  • Sayfanın güncellenme oranı (Özellikle o içeriğe gelen yorumları onaylamanız ve cevaplamanız sayfayı güncel tutacaktır.)
  • Sayfa da kullandığınız multimedya (resim, video, ses, animasyon vb.) dosyaları ve bu dosyaların güncel standartlarda olması.
  • Arama motorlarında ekli olup olmaması.

Sayfa Otoritesi Nasıl Yükseltilir?

Sayfa otoritesi sayfanın kalitesini yükseltmekle mümkün olur. Her ne kadar site içi arama motoru optimizasyonu çalışmaları domain otoritesini etkiler desek de sayfa otoritesine de büyük katkı sağlarlar.

Bu tarz çalışmalar bize olması içeriğin nasıl olması gerektiğini anlattığından sayfa otoritesi tarafında oldukça büyük önemi vardır. Bu nedenle temel kurallara mutlaka tüm yazılarımızda dikkat etmemiz gerekmektedir. Bir web sitesi açtığımızda gerek sayfa otoritesi gerek domain otoritesi gerek site içi arama motoru optimizasyonu gerekse de site dışı arama motoru optimizasyonu için olsun temel kural temel kurallara uymaktır. Bunun yanında bir diğer temel kural da içeriklerinizin özgün olması ve bilgi vermesidir. Bunlar dışında sayfa otoritesini yükseltmek için yapılabilecek bazı işlemler bulunmaktadır. Bu işlemler;

  • Sayfanıza gelen yorumları onaylamalısınız. Bu yorumların tamamına cevap vermelisiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta ise spam yorumları onaylamamanızdır. Eğer WordPress kullanıyorsanız bu tür spam yorumların içeriğini değiştirip yayınlayabilirsiniz. Bu sayede sayfa güncellenmiş olacak ve güncel kalacaktır. Hem arama motorları güncellenen sayfayı tekrar tekrar ziyaret edecek ve sayfayı arama sonuçlarında üst sıraya taşıyacaktır hem de sayfa otoriteniz artacaktır.
  • Yazılarınız eğer güncel konuları içeriyorsa mutlaka güncelleyin. Örneğin bu yıl dolar ne olur veya ne oldu gibi bir yazı yazdıysanız mutlaka gelecek yıl bu yazıyı düzenleyin. Sayfadaki bilgilerin güncel kalmasına dikkat edin. Eğer verdiğiniz bilgilerde bir değişiklik olduysa bu değişikliği yazınıza ekleyin. Güncelliğini yitirmiş bilgileri sayfadan kaldırın.
  • Sayfanıza mutlaka sosyal medya hesaplarınızı ve paylaşım butonlarını ekleyin. Sayfanın sosyal medya platformları ve diğer internet sitelerinden etkileşim almasını sağlayın.

Domain Otoritesi ve Sayfa Otoritesi Nasıl Hesaplanır?

Bunun için hesaplama araçları bulunmaktadır. Bu değerlerde MozRank ve MozTrust verileri esas alınır. Fakat bu siteler dışında birçok siteden hesaplama yapılabilmektedir. Gerek yerli gerek yabancı sitelerden bu hesaplamayı yapabilirsiniz. Hepsi aynı verileri kullandığı için sonuç aynı çıkacaktır.

Domain otoritesi testi için sadece ana sayfayı test ettirmeniz yeterlidir. Fakat sayfa otoritesinde başta ana sayfanız olmak üzere tüm sayfalarınıza bakmanızda fayda vardır. Yine tüm içerikleriniz yani tüm sayfalarınız için de ayrı tarama yapılması gerekmektedir. Sayfalar arasında domain otoritesi farkı olabilir. Bu fark 2-3 puanı geçmediği sürece normal karşılanır.

Domain Otoritesi ve Sayfa Otoritesi Kaç Olmalıdır?

Bunun için net bir sayı bulunmamakla birlikte iyi değerinde 20’nin üstünde olması iyi kabul edilir. Bunun yanında 40 ’ın üstündeki siteler artık değerli sitelerdir. Özellikle sayfa otoritesi de domain otoritesi de 40’ın üstünde olan sitelerden backlink almak bile büyük önem taşımaktadır.

Bu nedenle siteniz 20’nin üstünde ise iyi, 40’ın üstünde ise çok iyi olarak kabul edilebilir. 40 değerinin üstünde bir web sitesi yapmak pek kolay değildir. Bunun yanında önemli noktalardan birisi de bu iki değer arasındaki farktır. Eğer bu değerler arasında 10 puandan fazla fark var ise bu durumda olumsuzdur.

Özellikle bir değer 20’nin altında kalırken diğeri çok daha üstünde ise bazı çalışmaları yanlış veya eksik yaptığınız anlamına gelir. Özellikle sayfa otoritesi yüksek ama domain otoritesi düşükse içeriklerinizin kaliteli olduğu ama sitenizin teknik kurallara uymadığı söylenebilir. Bu noktada sitenizin yaşından tutun da alan adınıza kadar birçok nokta etkili olmaktadır. Tüm sebepler araştırılmalı ve sitenizin düşük puan almasına sebep olan sorunlar çözülmelidir. İki değer birbirine olabildiğince yakınlaştırılmalıdır.

Domain otoritesi de Sayfa otoritesi de 100’e kadar gitmektedir. Fakat 90-100 arası bir değere ulaşmak yerel bir internet sitesi için mümkün değildir. Ancak Facebook, Google gibi siteler bu değere ulaşabilir. İnvesting.com gibi dünya çapında bilinen bir ekonomi sitesinin bile sayfa otoritesi 64 puandadır. Bu nedenle sitenizde 90-100 gibi puanları hedeflemeniz doğru bir hedef olmayacak bunun yanında imkansıza yakın olacaktır. İlk aşamada hedeflemeniz gereken değer 20-30 arası olmalıdır. Sonrasında 40’ı geçip 50’ye yaklaşmak belirleyeceğiniz ikinci hedef olmalıdır. Yerel çapta içerik yayını yapan, blog benzeri siteler için bu hedefler daha uygun olmaktadır.

Domain Otoritesi İle İlgili Sık Sorulan Sorular 📌

Domain Otoritesi Nasıl Arttırılır?

Bir web sitesinin kalitesini etkileyen birden çok fazla faktör vardır. Hatta bazı web siteleri içerik bakımından yetersiz olsa bile uzun bir süredir hizmet vermesinden dolayı sitenin değerleri oldukça yüksek olabiliyor. DA ve PA değerlerini arttırmanın en etkili yöntemleri ise kaliteli içerik ve kaliteli web sitesinden backlink almaktır.

DA PA Değeri Sorgulama Nasıl Yapılır?

Bir web sitesinin DA ve PA değerlerini sorgulamak istiyorsanız https://websiteseochecker.com/bulk-check-page-authority/ adresini kullanabilirsiniz.

Ne Düşünüyorsunuz?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Cengiz Hakkı KILIÇ

Teknobh.com Kurucusu ve Yöneticisi. | Sistem Destek Uzmanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu