Otomobil Haberleri

Ehliyet Alma Süreci, Süresi ve Gerekli Evraklar

Ehliyet alma süreci, ehliyet almak isteyenlerin takibe aldığı ehliyet alınmasında izlenecek yol ve tamamlanması gereken belgelerin tamamlandığı süreçtir. Araç kullanmak isteyen adaylar kullanacakları araca uygun ehliyet sahibi olması gerekir.

Ehliyetsiz araç kullanmak birtakım cezai yaptırımları beraberinde getirirken can ve mal kayıplarına neden olur. Ehliyet alabilmek için sağlık adli ve yaş gibi özel durumların yeterli olması gerekir. Bu konularda sorunu olmayan adaylar dildikleri sürücü kursuna başvuru yaparak süreci başlatabilir.

Ehliyet Alma Süreci Nasıl İşler?

Ehliyet Sınıfları Nelerdir?

Her ehliyet ile her araç kullanılmaz. Ehliye sınıfları kullanacak aracın niteliğine göre değişir. Bu nedenle ehliyet alacak kişiler öncelikle kullanmayı planladıkları araca uygun olan ehliyet sınıfı şartlarını araştırmalı ve başvuru sürecini başlatmalıdır.

Ehliyet sınıflarından bazılarını ve kullandığı araçları şöyle sıralayabiliriz;

  • M, motorlu bisiklet(Moped)
  • A1 ve A2 Motosiklet
  • B, otomobil ve kamyonet
  • C, Kamyon ve çekici
  • D, Otobüs
  • F, Traktör
  • G, İş makinesi

Ehliyet sınıfları ana sınıflara eklenen özelliklere göre C1, D1, , BE, CE, C1E, DE, D1E, ve B1 şeklinde kendi içinde özel sınıflar oluşturur. Otomobil kullanmak isteyen adaylar B sınıfı ehliyet şartlarını araştırarak başvuru yapabilirler.

Ehliyet Alma Şartları Nelerdir?

Ehliyet almada ana başlıkları şöyle sırlayabiliriz;

Takipçi Paneli
  1. Yaş durumu
  2. Eğitim durumu(okuma yazma bilme)
  3. Sağlık durumu
  4. Deneyim
  5. Adli sicil kaydı
  6. Yapılacak sınavlarda başarılı olmak
  7. Şartlar alınmak isteten sürücü belgesi sınıfına göre kendi içinde özelleşir.

Örnek olarak yaş şartını incelediğimizde M, A1, B1 sınıfları için en az 16 yaş şartı aranırken, A2, BE, B, C1, C1E, G ve F sınıfı sürücü belgeleri için en az 18 yaşın tamamlanması gerekir. Yine ağır vasıtalar sınıfında yer alan, D ve DE sınıfı sürücü belgesi için 24 yaşın tamamlanması gereken, C, D1 CE, ve D1E sınıf sürücü belgeleri için 21 yaşın tamamlanması gerekir. Ehliyet alma şartlarına sağlık durumu da önemli bir kriterdir. Sağlık kontrolünde sağlam raporu almak gerekir.

Ehliyet Alma Süreci, Süresi ve Gerekli Evraklar
Ehliyet Alma Süreci Nasıl İşler?

Ehliyet Almak İçin İlk Nereye Başvurulur?

Ehliyet almak isteyen kişiler ilk önce sürücü kursuna başvurması gerekir. Sürücü kurları araç başvuru sürecinde rehber olarak gerekli bilgileri verir. Sonrasında gerekli belgeleri tamamlatarak pratik ve teorik eğitim süreci başlar. Bu eğitimlerin tamamlanmasından sonra açılacak yazılı ve uygulamalı sınavlara başvuru yapılır. Bu sınavlarda başarılı olan adaylar ehliyet alma hakkına sahip olur.

Ehliyet Başvurunda Gerekli Olan Evraklar

İlk başvuruda gerekli olan evraklar şöyle;

  • Sağlık raporu
  • Kimlik
  • Biyometrik fotoğraf iki adet
  • Adli sicil kaydı
  • Öğrenim durumunu gösterir belge

Bu evrakları hazırlayan adaylar milliği eğitim bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş, dilediği sürücü kursuna başvurarak ehliyet alma süreci için ilk adımı atmış olur. Bu süreçten sonraki işlemler sürücü kursunun rehberliğinde yazılı ve uygulamalar ile devam eder ve sınavlarda gereken başarı sağlandığında dosya hazırlanarak ehliyet sahibi olunabilir.

Ehliyet İçin Sürücü Kursuna Gitmek Şart Mı?

Sürücü kursları ilgili bakanlıkça yetki verilmiş özel kurumlardır. Bu kurumlarda yer alan usta öğreticiler yani eğitmenler tarafından teorik ve pratik eğitimler verilir. Bu eğitimlerin fiili olarak tamamlanması ehliyet alımında ve sınavlara katılımda gerekli olduğundan; ehliyet sürecinde kursa katılmak zorunludur.

Sürücü kursu adayların hem uygulamalı hem de yazlı sınavlara hazırlamada büyük görevler üstlenir. Kursa katılan ve verilen eğitimleri tam olarak alan adayların sınavda başarısızlıkla karşılaşması pek rastlanan bir durum değildir.

Sürücü Kursunda Hangi Eğitimler Verilir?

Sürücü kurlarında temel trafik eğitimi motor eğitimi güvenli araç kullanımı ve Sağlık ve ilk yardım gibi teorik eğitimler verilir. Ayrıca aracın fiilen kullandırılmasıyla trafikte araç içinde pratik eğitimler verilir.

Ehliyet Alma Süreci, Süresi ve Gerekli Evraklar
Ehliyet Alma Süreci Nasıl İşler?

Bu pratik eğitimde geri gitme, geri park, yokuşta kalma, araca hâkimiyet ve uyulması gereken trafik kuralları uygulamalı olarak gösterilir. Adaylar aldıkları bu eğitimleri pratik sınavda sorunsuzca uyguladıklarında başarıyı yakalayarak hayal ettikleri sürücü belgesine sahip olabilir.

Ne Kadar Süre De Ehliyet Sahibi Olunur?

Sürücü belgesi almak isteyen adaylar hemen bir sürücü kursuna başvurabilir ve süreci başlatabilir. Açılan gruplarda pratik ve uygulamalı eğitimleri tamamlayan adaylar sınav harcını yatırarak ilk olarak yazılı sınava girer.

Bu sınavdan başarılı olunması durumda direksiyon sınavına yani araç içinde uygulamalı sınava girer. Milli eğitimden görevli kişiler nezaretinde gerçekleşen sınavda başaralı olan aday dosya hazırlayarak ehliyetini alabilir. Süreç gurupların açılması ilgili bakanlığın sınav takvimine göre değişir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kimler Ehliyet Alabilir?

Sağlık, adli ve yaş kriterini tamamlayan her birey ehliyet alabilir.

Ehliyet Alımında Ödenen Ücret Kalemleri Nelerdir?

Kurs ücreti sınav ve ehliyet harçları olmak üzere iki kalemdir.

Başvuruda Hangi Belgeler Hazırlanmalıdır?

Sağlık raporu, öğrenim belgesi, adli sicil kaydı ve kimlik belgesi gerekmektedir.

Sınavlara Kaç Kez Girme Hakkı Vardır?

Adaylar kurs eğitim süresinin tamamlanmasıyla harçları yatırarak 4 kez teorik sınava, 4 kez de uygulama sınava katılabilir. Ancak 4. sınavda başarısız olan adayların dosyası kapanır ve kurs tekrarı yapmak zorunda kalır.

Ehliyet Alımında Nelere Dikkat Etmeliyim?

Kullanılacak araçla alınacak ehliyet sınıfının uyumlu ve kayıt olunacak kurs için ücret ödeme ve eğitim planı programı hakkında detaylı bilgi alınmasına dikkat edilmelidir.

Ne Düşünüyorsunuz?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu