Tanıtım Yazıları

Elektrikli Araç Almayı Düşünenlere: Şarj Hakkında Her Şey

Günümüzün otomobil dünyasında yükselen trendler arasında yer alan elektrikli araç, birçok kişinin merakını cezbeden özelliklere ve duruşa sahiptir. Aynı zamanda, kaputlarının altında yatan teknoloji sayesinde sürdürülebilir bir geleceğin önemli aktörleri arasındadır. Elektrikli araçlar ve sahip oldukları modern teknolojiye gücünü veren elektrikli araç şarjı hakkındaki soruların yanıtlarını gelin birlikte bulalım.

Elektrikli Araç Nedir?

Elektrikli araç, elektrik motoruyla çalışan modern bir araç türüdür. Alternatiflerine kıyasla daha sessiz ve ekonomik bir sürüş deneyimi yaşatan elektrikli araçlar, aynı zamanda yüksek performans sergiler. Motosikletlerden otobüslere dek farklı sınıflarda elektrikli araçlarla karşılaşmak mümkündür.

Fosil yakıtla çalışan içten yanmalı araçların aksine, tam elektrikli araçlar karbon salınımına neden olmaz. Hibrit elektrikli araçlarsa tamamen fosil yakıtla çalışan araçlara kıyasla daha düşük değerlerde karbon salınımı gerçekleştirebilir.

Bu özellikleri, elektrikli araçların karbon nötr bir gelecek yaratma noktasında kritik öneme sahip olmasını sağlar. Ancak elektrikli araçların ne kadar çevre dostu bir çözüm olduğu, tercih edilenelektrikli araba şarj istasyonu ile de ilişkilidir.

ZES elektrikli araç şarj istasyonları, sürdürülebilirliği merkeze alan uygulamalarla hizmet vermektedir. Bir ZES istasyonunu tercih ettiğinizde, aracınızı ardınızda düşük karbon izi bırakmanızı sağlayacak bir elektrikle şarj etmiş olursunuz.

Elektrikli Araçların Yakıt Ünitesi Var mıdır?

Elektrikli Araç Almayı Düşünenlere: Şarj Hakkında Her Şey
Elektrikli Araç Almayı Düşünenlere: Şarj Hakkında Her Şey

Hepsinde olmasa da elektrikli araçların yakıt ünitesi bulunan modelleri vardır. Yakıt üniteli elektrikli araçlar, diğer elektrikli araçlarla aynı motor sistemine sahiptir. Ancak araç, dış bir kaynaktan depolanan elektrik yerine, elektrokimyasal bir reaksiyonla anlık olarak üretilen elektrik sayesinde çalışmaktadır. Yani batarya, elektrikli araç şarjı görevini sergilemek yerine aracın elektronik donanımını besler.

Takipçi Paneli

Yakıt hücreli elektrikli araçlarda bir hidrojen deposu bulunur. Gaz pedalına basıldığı zaman, bu depodaki hidrojen, yakıt ünitesine akarak elektriğin ve su buharının üretileceği bir süreci başlatır. Hidrojen deposunun boşalması durumunda, aracın deposunun yeniden doldurulması gerekecektir.

Yakıt üniteli araçların dezavantajları da bulunur. Çalışırken karbon salınımı gerçekleştirmeseler de hidrojen üretimi sırasında gereken enerji yüzünden tam olarak çevre dostu olduklarını söylemek mümkün değildir. Hidrojen dolum istasyonlarının az sayıda olması, depo dolumunu güçleştirir. Üstelik yakıt üniteli elektrikli araçlar hem yüksek fiyatlıdır hem de Türkiye’de satışa sunulmadığı gibi dünya genelinde de çok az sayıda modelde üretilmektedir. Batarya ile çalışan elektrikli araçlarsa bu dezavantajlara sahip değildir.

Elektrikli Araç Bataryası Nedir?

Elektrikli araçlar, adından da anlaşılabileceği gibi elektrik ile çalışmaktadır. Elektrikli araç batarya ile elektriği dış bir kaynaktan depolar ve sürüş sırasında depolanan bu elektriği kullanır. Batarya olaraksa genellikle akıllı telefonlar gibi cihazlarda da tercih edilen lityum-iyon piller bulunur. Bu pillerin; hafıza etkisi göstermemesi, yüksek performans sergilemesi ve araç çalışmıyorken kendi kendine boşalma hızının düşük olması gibi avantajları bulunur. Diğer batarya alternatifiyse nikel-metal hidrittir.

Elektrikli Araba Bataryası Nasıl Şarj Edilir?

Batarya ile çalışan elektrikli araçların elektriği dış bir kaynaktan aldığını söylemiş olsak da bir soru hala gizemini koruyor: Elektrikli araç nasıl şarj edilir?

Elektrikli arabaların bataryaları, elektrikli araç şarj istasyonları aracılığı ile doldurulabilir. Aracınızı ZES istasyonlarında şarj edebilmeniz için ZES mobil uygulamasını indirmiş olmanız ya da bir ZES kartına sahip olmanız yeterlidir. Ayrıca ZES Autocharge ile, mobil uygulamaya ya da ZES kartına ihtiyaç duymadan da şarj sürecini otomatik olarak başlatmanız da mümkündür.

Halka açık bir ZES şarj istasyonuna gittiğinizde, aracınızın şarj ünitesini şarj istasyonuna bağlamanız gerekecek. DC şarj istasyonlarında aracın üzerindeki şarj kablolarını, AC şarj istasyonlarında ise ister kendinizinkini ister şarj istasyonundaki kabloları kullanabilirsiniz. Daha sonra ZES mobil uygulaması, kartı ya da Autocharge arasından hangi yöntemi tercih ediyorsanız onunla elektrikli araç batarya dolumunu başlatabilirsiniz.

Elektrikli Araçlar Nerelerde Şarj Edilebilir?

Elektrikli aracınızı halka açık olan, özel olmasına rağmen erişiminizin bulunduğu ya da bireysel kullanımınız için sahip olduğunuz tüm ZES elektrikli araç şarj üniteleri ile şarj edebilirsiniz. ZES Türkiye geneline yayılmış elektrikli araba şarj istasyonları ile hizmet vermektedir ve elektrikli araç şarjları konusunda pek çok farklı alternatif çözüm sunmaktadır.

Elektrikli Araçlar Ev Elektriği ile Şarj Edilebilir mi?

Evet, elektrikli aracınızı evinize kurulacak bir ZES araç şarj istasyonu sayesinde ev elektriği ile güvenli bir şekilde şarj edebilirsiniz. Şarj istasyonlarımız çok sayıda uyumluluk standardına ve güvenlik sertifikasına sahiptir. Ayrıca eviniz dışında iş yerleriniz gibi farklı yerlerde de elektrikli araç şarjı için sunduğumuz çözümlerimizden yararlanabilirsiniz.

Elektrikli Araçlar İçin Şarj İstasyonları Nerelerdedir?

Elektrikli araçlar için şarj istasyonları, ZES mobil uygulaması ve internet sitesinden öğrenebileceğiniz şarj istasyonları haritası üzerinden bulunabilir. Üstelik bu harita sayesinde yalnızca şarj noktalarını görmekle kalmazsanız. Müsait olan şarj istasyonlarını ve soketleri filtreleyebilir, hangi istasyonların hangi tip soketlere sahip olduğunu ve açık oldukları saatleri öğrenebilirsiniz. Talep etmeniz durumunda müsait olan şarj istasyonlarından randevu alabilirsiniz.

Elektrikli Araba Şarjı Kaç Saat Sürer?

Söz konusu elektrikli araç şarjı olduğunda çoğu kişinin merak ettiği bir soruyu atlamak da olmaz: Elektrikli araçlar kaç saatte şarj olur?

Elektrikli araçların şarj süreleri çeşitli faktörlerden etkilenir. Aracın batarya türü ve kapasitesi öne çıkan değişkenlerdendir. Diğer bir faktörse aracı şarj etmek için tercih edilen soket teknolojisidir. Genelleme yapmak gerekirse, %10 – %80 şarj süresinin AC soket ile en az birkaç saat, DC soket ile ortalama olarak yarım saat sürdüğünü söyleyebiliriz.

Elektrikli Araçlar Şarj Edilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Elektrikli araçlar şarj edilirken, aracınızla şarj istasyonu arasındaki bağlantıyı tam ve doğru olarak yaptığınızdan emin olmanız yeterlidir. ZES mobil uygulama, kartı ya da Autocharge ile elektrikli araç batarya dolumu başlatıldığında süreç gerekli kontrolleri otomatik olarak yapacaktır.

Kontroller tamamladığında, ZES elektrikli araçlar için şarj istasyonları araç ve batarya sağlığını koruyarak süreci devam ettirecektir. Şarj süresince araç başında beklemenize gerek olmaz. Şarj kablosu hem istasyona hem de araca kilitlenecek, ZES mobil uygulama üzerinden süreç uzaktan kontrol edilebilecektir.

Elektrikli araç bataryaları çoğunlukla hafıza etkisinin görülmediği bataryalara sahip olarak sunulur. Bu sayede batarya sağlığını korumak için belirli bir şarj doluluk oranında aracı şarj etmeniz ya da aracın şarj işlemini sonlandırmanız gerekmez. Bununla birlikte, şarj hızı da araçtaki batarya yönetim sistemi tarafından optimum şekilde ayarlanacaktır.

Ne Düşünüyorsunuz?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Cengiz Hakkı KILIÇ

Teknobh.com Kurucusu ve Yöneticisi. | Sistem Destek Uzmanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu