Tanıtım Yazıları

Pandemi E-ticaret ve Online Harcamaları Nasıl Etkiledi?

Pandemi döneminde e-ticaret üzerinden ilk kez işlem yapan 7 milyon adet yeni kartın olduğunu BKM raporlarından görebiliyoruz. Ayrıca tüketiciler bu dönemde tüm ihtiyaçlarını “online kanallardan” temin etme tecrübelerini de edinmiş oldular.

Dünya genelinde büyük bir etkiye sahip olan Koronavirüs salgınının etkisiyle, tüketiciler daha çok hijyen/ temizlik ürünleri ile gıda/market alışverişlerini online sistemler üzerinden yapmaya başlamıştı ve nispeten bu sistemin de devam ettiğini görüyoruz. Ayrıca aynı şekilde evden çalışma/uzaktan eğitim nedeniyle ofis mobilya ve elektronik ürün satışları sektörüne olan rağbetin de hala devam ettiğini de görebiliyoruz.

Pandemi E-Ticaret ve Online Harcamaları Nasıl Etkiledi?

Instagram Hesap Silme ✔️Hesap Kapatma Linki 2022

1. Bu süreçte Çin’de neler oldu, Avrupa, ABD ve Türkiye’de online ticarette neler yaşanıyor?

Ticaret Bakanlığı tarafından paylaşılan verilere göre 2019 yılı e-ticaret hacmi, 136 milyar TL idi. Bu hacim toplam ticaretin yüzde 6,2’sine tekabül ediyor. 2020 ilk 6 aylık verilere baktığımızda ise daha ilk 6 ayda 91.7 milyar TL’lik bir hacme ulaşıldığını görüyoruz. Şüphesiz bunda Covid-19 etkisi büyük. Birçok vatandaşın da 200 milyar TL’nin üzerine çıkacağı inancındayız.

Bu durumda da e-ticaretin toplam ticaret içerisinde ki payı da yaklaşık olarak yüzde 8’in üzerine çıkacaktır. Tabi bu oran halihazırda gelişmekte olan ülkeler de yüzde 6.7, ABD, Çin, İngiltere, Almanya ve benzeri gibi gelişmiş ülkeler de ise yüzde 12.3 seviyesinde. Halihazırda devam eden COVİD-19 salgınında, ülkemizin online alışveriş sitelerinin global pazarında yer alması için büyük bir fırsat var. Tüm dünya “Made in China” ürünlerinden vazgeçiyor. Bu sebeple “Made in Türkiye” bu konuda neden öne geçmesin. Rekabetçi döviz kuru ve nispeten ucuz işçilik nedeniyle bunun mümkün olabileceğini düşünüyoruz. İşletmelerimiz sadece Türkiye ile sınırlı kalmayıp, ürünlerini yurtdışına da ihraç etmeliler.

2. Salgının dijitalleşme sürecine olumlu etkileri neler?

Her sektörde faaliyetlerini sürdüren işletmelerin, özellikle de pandemi döneminden sonra normallaşme sürecinde, en çok düşündüğü konular ise, işimi nasıl online’a taşırım oldu. Bunun için en değerli mecra web. Tanıtım amacıyla oluşturulan web siteleri, dijitalleşme ile birlikte artık bir satış kanalı haline gelmiştir.

Instagram Takipci Satın Al

Ticari faaliyetlerini internete taşımak isteyen firmalar, açık kaynak ve hazır e-ticaret paket programları üzerinden sitelerini oluşturabilirler. Ayrıca hazır paket programlar, kolay entegrasyon dışında kargo, stok, müşteri bilgilendirme, e-fatura ve Sanal POS entegrasyonları hazır bir şekilde firmaların ihtiyaçlarına çözüm sunabiliyorlar. Aynı zamanda daha öncesinde internet üzerinden satış yapmamış olan işletmeler için ise bu konuda deneyim sahibi personel istihdam etmeleri de işlerini bir hayli kolaylaştıracaktır.

3. Değişen tüketici alışkanlıkları kalıcı olacak mı?

Tüketicilerin pandemi süresince eskiye oranla daha fazla online alışverişi tercih ettikleri biliniyor. Online alışverişin pandemi sonrasında da ilgi görmeyi devam ettireceğini düşünüyoruz. Çoğunlukla gıda/süpermarket, hızlı tüketim kategorilerinde bu alışkanlıkların da devam edeceği düşünülüyor. Özellikle getir, iste gelsin vb. perakende lojistiği firmalarının da etkileri ile insanlar bundan sonra çeşitli kategoriler de alışverişlerini online platformlardan devam ettirecektir.

4. 2021 yılında e-ticarette neler bekliyorsunuz?

Yeni tip Koronavirüs (COVID-19) salgını ile değişen tüketici davranışları ile e-ticarete olan ilgi eskilere oranla bir hayli fazla arttı. E-ticaret firmaları da süreçlerinde (online satış, lojistik, müşteri yönetimi vb) dijitalleştirmeye yöneldiler. Ayrıca önümüzde ki dönemlerde dijitalleşmeye yönelik yatırımlarında artacağını düşünüyoruz. E-ticaret yoğunluğu her zamankinden daha fazla olacağı için e-ticaret sektöründe olan gelişmeler devam edecek. Start-up’lar artacak, toplam perakende içerisinde online perakende oranı da gittikçe büyüyecek ve dijital paraya geçiş sağlanacak.

PayTR Hakkında – Kuruluş yılınız ve faaliyet alanınız neler?

2009 yılında kurulan, 26 Nisan 2016 itibarıyla 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun kapsamında lisanslı bir ödeme kuruluşu olan PayTR Ödeme Hizmetleri A.Ş. güçlü altyapısı, müşteri odaklı yaklaşımı ve deneyimli personeliyle tüketicilerin ve 19 binin üzerinde işyerinin hayatını kolaylaştırmaktadır.

Türk mühendislerinin geliştirdiği yenilikçi ürün ve çözümler sunan bir ödeme kuruluşu olarak; dijital ortam üzerinden Sanal POS başvurusu, sahtecilik önleme, tek entegrasyonla tüm bankalara ulaşma imkanı, tüm yerli ve yabancı banka ve kredi kartlarının yanı sıra ön ödemeli kartlarla işlem yapabilme, tek mutabakat paneli, KPay ile QR kodla ödeme, bakiye yükleme, B2B firmalar için tahsilat modülü olan Linkle Ödeme, kart saklama ve tek tıkla ödeme (kart saklama) hizmetine ek olarak şirkete özel olan sanal POS’u 2 saatte aktifleştirme, ertesi gün tahsilat ve OvO ile oWallet üzerinden uygulamaya ihtiyaç duymadan Apple Wallet, Google Wallet gibi sistemlerden ödeme alma imkanı sunuyoruz. Kendi bünyemizde geliştirerek optimize ettiğimiz yazılım ve kontrol mekanizmalarıyla da web mağazalarının sahtecilik kaynaklı kayıplarını en düşük seviyeye indirgemekteyiz.

Ayrıca 2020 ürün geliştirme anlamında oldukça verimli bir yıl oldu bizim için ve hizmet portföyümüzü genişlettik. Link ile ödeme ürünümüzü API ile destekledik, tamamen sıfır temas ile ödeme kısmında işletme ve tüketicilere destek olduk, bu ürünümüz aynı zamanda mobil posların apartman boşluklarında çekmeme problemlerini de ortadan kaldırdı. Yurtdışında sıklıkla kullanılan Pay Later yani “Sonra Öde” ürünümüzü de bu yıl içerisinde çözüm ortağımız ile birlikte işletme ve tüketicilerin kullanımına sunduk. Kirapratik ile yaptığımız geliştirme ile kiracılar ve ev sahiplerinin hayatlarını kolaylaştırdık. Kargotürk ile yaptığımız işbirliği ile “kapıda ödeme”yi tamamen dijitalleştirdik.

PayTR, Türkiye’de kurulmuş bir finansal teknoloji şirketi olarak 11 yıllık sektör tecrübemiz ile Türkiye’de yerleşik işletmelere ödeme ve ödemeyle ilgili yukarıda belirttiğimiz tüm hizmetleri sunmakla beraber, aslında tüm dünyadaki tüketicilere de hizmet sunan bir yapıya sahip. Bugün dünyanın her yerindeki tüketiciler mal ve hizmet alımlarını PayTR sanal posları üzerinden saniyeler içinde sorunsuz olarak tamamlayabiliyor. Dünyanın her noktasında olan müşterilerimizin işletmeleri, ödemelerini PayTR aracılığıyla alabiliyorlar. Bu noktada ise PayTR olarak işletmelerin e-ihracat işlemlerine de büyük bir katkı sağlıyoruz. Ayrıca kısa bir süre içerisinde her ülkenin yerel ödeme yöntemlerini de işletmelerimizin kullanımına sunacağımızın haberini de buradan sizlerle paylaşmak isteriz.

Yıllardır TOBB Türkiye 100 listesinde yer alan ve bu yıl. 29. Sıraya yükselen hayatı kolaylaştıran ödeme kuruluşu mottosuyla PayTR, 2019’da Fintech Forum’19’un “Türkiye’nin En Çok Ciro Yapan 3. Fintech Şirketi”, iş ortakları ile birlikte geliştirdiği oWalette ve HASO (Hemen Al Sonra Öde) ürünleri ile iki yıl üst üste PSM Awards’un “En İnovatif Ürün” ödüllerinin sahibi olmuştur. Hızlı büyümesiyle de yıllardır Deloitte Teknoloji Fast 50 ve Deloitte Teknoloji Fast 500 EMEA listelerinde yer almaktadır. Türkiye’nin önde gelen ilk 500 Bilişim şirketlerinden biri olan PayTR 2020 yılında İzmir şirketleri ilk 10 listesinde 3.sırada ve son 1 yılda en hızlı büyüyen Bilişim Şirketleri arasında ise ilk 10’da yer almıştır.

Instagram Hesap Silme ✔️Hesap Kapatma Linki 2022
Ne Düşünüyorsunuz?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Cengiz Hakkı KILIÇ

Teknobh.com Kurucusu ve Yöneticisi. | Sistem Destek Uzmanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu