Güncel HaberlerTeknoloji Haberleri

Yeni Sosyal Medya Yasası Nedir? Maddeleri Nelerdir?

Türkiye Büyük Millet Meclisinin kabulünden sonra adından sıklıkla söz ettirmeyi başaran ve internet üzerinde birçok değişikliğin yapılmasına sebep olacak olan yeni sosyal medya yasası birçok kişi tarafından yakından takip ediliyor. Hakkında çok fazla bir şey bilinmese de internet üzerinde kısıtlı etkilere sahip olacağı düşünülen ve büyük çoğunluklar tarafından kabul görmeyen bu yasa hakkında sizler de detayları merak ediyorsanız doğru içerikte bulunuyorsunuz.

İçeriğimizde tüm detaylarıyla yeni sosyal medya yasası nedir, maddeleri nelerdir ve neleri kapsar gibi sıkça sorulan soruları yanıtlandırmaya çalışacağız.

Yeni Sosyal Medya Yasası Nedir? 📱

Sosyal medya yasası, dezenformasyon adıyla da bilinen ve Ekim 2022 tarihinde TBMM tarafından kabul edilerek Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe girmesi planlanan ve sosyal medya platformlarının yürütülmesi noktasında ciddi kararları barındıran yasa olarak karşımıza çıkıyor. Meclise sunulduğu günden bu yana sıkça konuşulan ve kabul görmeyen bu yasa hakkında bazı bilgilere sahip olmak gerekiyor. Böylece daha net yorumlamalar ve yasanın etki alanları hakkında bariz noktalara hâkim olabilirsiniz.

Özellikle 29. Madde ile dikkat çekmeyi başaran ve sosyal medyadaki anonimlik durumunun tamamen ortadan kalkmasını sağlayan sosyal medya yasası, halkı alenen yanlış haberle bilgilendiren, ortamı kötü amaçlarla kullanan ve kurallara uygun hareket etmeyen herkesin cezalandırılmasını kapsıyor. Bu noktada sosyal medya içerik üreticileri de ciddi bir sorun ile baş başa kalıyor. Hatta bu durumu yalnızca bir kişinin retweet yapması ve cezalandırılması olarak bile özetleyen kişiler mevcut.

Yeni Sosyal Medya Yasası Nedir? Maddeleri Nelerdir? ✔️ 2022
Yeni Sosyal Medya Yasası Nedir? Maddeleri Nelerdir? ✔️ 2022

Sosyal Medya Yasası Maddeleri Nelerdir? ⛔

Sosyal medya platformlarını kullanan her bir Türk vatandaşı mutlaka yeni yasanın maddelerini bilmelidir. Aksi taktirde yanlış bir haberi yaydığınız, insanları tehdit ortamına sürüklediğiniz veya siyası çıkarımlar yaptığınız için ciddi yaptırımlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bilinen ve özetlenen sosyal medya yasası maddeleri ise şöyle listelenebilir:

  • İçerik sağlayıcılar doğru bilgiyi eksiksiz ve güncel bir şekilde paylaşmakla yükümlüdür.
  • Tüm içerik sağlayıcılar mevcut konumunu, kaynağını, paylaşım şeklini ve iletişim araçlarını paylaşmak zorundadır.
  • İçerik paylaşan kişiler, paylaşmış oldukları tüm içeriklerden sorumlu olacaklardır. Bu noktada başkalarının içeriklerini de farklı bir dil ile paylaşmak ceza olarak nitelendirilebilir.
  • Hukuka ve kanuna aykırı içeriklerin sorgusuz şekilde savcılık tarafından yayından kaldırma ve %90 oranında erişimi engelleme hakkı bulunacaktır.
  • Kanunlardaki gereklilikleri yerine getirmeyen kişiler ve kullanıcılar bin ile bir milyon TL arasında cezaya tabii tutulurlar. Bu noktada içeriğin şiddetine ve etkisine göre 3 yıla varan hapis cezası ile karşı karşıya kalabilirler.

Bu noktada maddeler oldukça mantıklı gibi görünse de belirtilen halka korku ve panik yaratmak amacıyla asılsız haber paylaşma noktasında asılsız haberlerin neye göre belirleneceği büyük soru işareti oluşturmaktadır. Bu noktada bazı gazeteciler ve sosyal medya fenomenleri iktidar yanlısı olmayan paylaşımların engellenebileceği ve paylaşan kişilerin cezalandırılabileceği ihtimalini göz önüne sermektedirler.

Takipçi Paneli
Gündeme dair yeni düzenlemeler ve gelişmeler hakkında daha fazla fikir sahibi olmak isterseniz Güncel Haberler sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Sosyal Medya Yasası Neleri Kapsar? 📚

Temel olarak bu yasa gazetecileri, haber işletmelerini, web sitelerini ve içerik üreticilerini kapsıyor gibi gözükse de normal bir Twitter kullanıcısının paylaşacağı nefret söylemli bir içerik de cezalandırılabilir. Bu noktada kişilerin özgürce görüşlerini belirtmesinin de nispeten önüne geçileceği için yasanın tüm Türk vatandaşlarını kapsadığını söyleyebiliriz. Yine de yasadan en çok etkilenecek olan kişiler Youtuberlar, Instagramerlar, sosyal medya gazetecileri, diğer içerik üreticiler ve anonim fenomen hesaplar olacaktır.

Yeni Sosyal Medya Yasası Nedir? Maddeleri Nelerdir? ✔️ 2022
Yeni Sosyal Medya Yasası Nedir? Maddeleri Nelerdir? ✔️ 2022

Sizler de Babala TV’de paylaşılan oturumu izleyerek veya uzmanlar ile gazetecilerin bu konu hakkında paylaştığı içerikleri takip ederek yeni sosyal medya yasası hakkında daha fazla fikir sahibi olabilirsiniz. Daha sonrasında kendi görüşlerinizi oluşturabilir ve buna göre nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini belirleyebilirsiniz. Yine de ilerleyen süreçlerde sosyal medya kullanımınıza dikkat etmeniz gerekeceğini unutmayın.

Sosyal Medya Yasası ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular 📌

Sosyal Medya Yasası Resmî Gazetede Yer Aldı Mı?

Sosyal medya değişikliğini içeren yasa 18 Ekim 2022 tarihinde resmî gazetede yayınlanmıştır. Gazetenin o günkü içeriğine göz atmak isterseniz arşiv sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Bu sayfa üzerinde yasanın tüm maddelerini, detaylarını ve ilerleyişini görüntüleyebilmeniz mümkün olacaktır.

Sosyal Medya Yasası Onaylandı Mı?

Yeni sosyal medya yasası Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından onaylanmış bir yasadır. Fakat Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecektir. Bu tarihe kadar yasanın herhangi bir geçerliliği bulunmamaktadır. Kesin kabul görmüş bir yasa olduğu için herhangi bir değişiklik olması da neredeyse imkânsız gibi görünmektedir.

Sosyal Medya Yasası PDF Nasıl Ulaşırım?

Mevzuat resmî web sitesi tarafından paylaşılan yasa sayfasına ilerleyerek sosyal medya yasasına dair tüm detayları görüntüleyebilir ve maddeleri inceleyebilirsiniz. Bu sayfa üzerinde yasanın tüm bilgileri bulunmaktadır ve kimleri kapsadığını, hangi gereklilikleri barındırdığını, cezai yaptırımların neler olduğunu inceleyebilirsiniz.

Sosyal Medya Yasası Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere sosyal medya düzenlemesini içeren yasa kabul görmüş olsa da Ocak 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir. Bazı maddelerin ise daha sonrasında yürürlüğe gireceği düşünülmektedir. Bu tarihe kadar ilgili düzenlemenin sosyal medya platformlarında ve kişiler üzerinde etkili olmayacağını da belirtmeden geçmeyelim.

Ne Düşünüyorsunuz?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Cihat Cavit CEBECİ

TeknoBH İçerik Editörü | WebMaster - BT Uzmanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu